Büyüyen havacılık endüstrisinde Asya-Pasifik önemli bir merkez haline gelmektedir. Asya kıtası taşınan yolcu sayısı açısından dünyanın bir numaralı bölgesidir. Bölgede, havayolu taşımacılığı çıkış yapmasına rağmen rahatsızlık yaratan belirtiler göstermektedir. Air India, Malaysia Airlines vb. yerel bayrak taşıyıcı havayolu işletmeleri bölgede yaşanan büyüme oranında büyümeyi yakalayamamakta, aksine, daha da kötüsü yerel ve uluslararası baskılara direnememektedir.
Boeing‘in öngörüsüne göre önümüzdeki 20 yıllık süreçte;
dünyadaki uçak taleplerinin %39’u,
pilot taleplerinin %38’i,
bakım personeli taleplerinin %39’u,
kabin personeli taleplerinin %37’si Asya-Pasifik bölgesi tarafından yapılacaktır.
Benzer şekilde Airbus‘ın öngörüsüne göre 2018-2037 yılları arasında dünyada talep edilecek uçakların %42’si Asya-Pasifik bölgesi tarafından yapılacaktır.
Boeing ve Airbus’a göre, Asya-Pasifik bölgesinde A320 ve B737 gibi dar
gövde uçak tipleri daha popüler olacaktır. Hiç şüphe yok ki Asya-Pasifik pazarı
Airbus ve Boeing firmalarının ana hedefinde yer almaktadır.
Bölgedeki Havayolu İşletmeleri Zor Durumda
Bu göstergelere bakıldığında bölgede faaliyet gösteren havayolu işletmeleri için artan talepten dolayı altın çağlarını yaşamaları beklenmektedir. Asya-Pasifik havayolu taşımacılığı çıkış yapmasına rağmen rahatsızlık yaratan belirtiler göstermektedir çünkü bölgede faaliyet gösteren havayolu işletmeleri uluslararası havayolu işletmeleri ile rekabet etmekte zorlanmakta ve bu nedenle finansal zorluklar yaşamaktadır.
Örneğin, Hindistan’da faaliyet gösteren Kingfisher Airlines 2012 yılında faaliyetlerini sonlandırmış, Jet Airways ise 2019 yılında faaliyetlerini askıya almıştır. Hindistan’ın bayrak taşıyıcı firması Air India’nın ise 2018-2019 yıllarında 1 milyar dolar zarar açıklaması beklenmektedir ve finansal zorluklar yaşadığı bilinmektedir.
Benzer şekilde Endonezya’nın bayrak taşıyıcı havayolu işletmesi Garuda Indonesia’nın gelirlerinde 2015 yılı ile kıyaslandığında 2016 yılında % 88 oranında sert bir düşüş yaşanmıştır. Garuda’da 2017 ve 2018 yıllarında da kötü gidişat devam etmiş sırasıyla 213 milyon dolar ve 175 milyon dolar zarar açıklanmıştır.
Benzer durum Philippine Airlines, Malaysia Airlines, Thai Airways, Korean Air ve Asiana Airlines gibi havayolu işletmelerinde görülmektedir.
Boeing, Airbus, IATA ve diğer önemli kuruluşlar tarafından bölgedeki yolcu sayısındaki artış vurgulanırken özellikle bayrak taşıyıcı ve önemli havayolu işletmelerinde yaşanan finansal zorluklar bölge açısından endişe verici seviyelere ulaşmıştır.
Sektörde Oluşan Rekabet Durumu
Asya-Pasifik havayolu taşımacılığı çıkış yapmasına rağmen rahatsızlık yaratan belirtiler göstermektedir ama neden? sorusunun cevabı bölge haricindeki havayolu işletmelerinin pazar payının önemli bir bölümünü almasıdır.
Son yıllarda Etihad, Emirates, Qatar Airways and Singapore Airlines vb. havayolu işletmeleri birbirlerine benzer şekilde lüks seyahat imkanı tanımaya başladılar. Bu dört havayolu işletmesi farklı farklı havayolu işletmeleri olmalarına karşın hepsinin ortak noktası Asya-Pasifik pazarını kendileri için hayati önemde görmeleridir.
Pasifik bölgesi yerel havayolu işletmeleri genellikle Avrupa ve Orta Doğu kökenli, marka değeri yüksek havayolu işletmelerinin arkasında kalmaktadır. Avrupa ve Orta Doğu kökenli havayolu işletmelerinin PR temelli ödüller alması ve marka bilinirliğini ve değerini artırmasıyla bölgede söz sahibi oldukları görülmektedir. Örneğin Hindistan’da uluslararası havayolu taşımacılığının %59’u yabancı havayolu işletmeleri tarafından sağlanmaktadır. Endonezya’da bu oran %60 seviyesindedir.
Kaynak: https://www.aerotime.aero/rytis.beresnevicius/23916-asia-air-travel-trouble
Havacılığa Giriş
Havacılık Alanında Merak Ettiğiniz Temel Konular Bu Kitapta
- Havacılıkta Temel Kavramlar Birinci Bölüm
- Havacılığın Tarihsel Gelişimi İkinci Bölüm
- Hava Araçları Üçüncü Bölüm
- Sivil Havacılık Kuruluşları Dördüncü Bölüm
- Sivil Havacılık Faaliyetleri Beşinci Bölüm
- Havayolu İşletmeleri Altıncı Bölüm
- Havaalanı Yönetimi Yedinci Bölüm
- Hava Araçları Bakım Yönetimi Sekizinci Bölüm
- Hava Trafik Yönetimi Dokuzuncu Bölüm