İçeriğe geç

Havadan Haberler

airplane-cockpit-1579131 (www.freeimages.com)
Havacılık ve Uzay Liseleri
Havacılık liseleri veya havacılık ve uzay liseleri, öğrencilere havacılık alanında eğitim ve meslek fırsatları sunan özel liselerdir. Türkiye’de, bu tür liselerin bazıları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Anadolu Havacılık Meslek Liseleri olarak bilinirken, bazıları da…
16. t-rkiyenin-5inci-nesil-uydusu-yolda-hangi-lkenin-ka-uydusu-var-0-P9Wd7cMG
Türksat 5A Hakkında Merak Edilenler | Geri Sayım Başladı
Türksat 5A hakkında bilgi vermeden önce kısaca daha önce dünyada ve Türkiye’de uydu çalışmalarına bakalım. İlk uydunun gönderildiği 1957 yılından beri Dünya yörüngesine yaklaşık dokuz bin uydu yerleştirildi. Halen bunun beş bine yakını dönmeye…
ATA 100 Chapter Numaralandırma Sistemi Nedir
ATA 100 Chapter Numaralandırma Sistemi Nedir?
ATA 100 Chapter numaralandırma sistemine geçmeden önce ATA kısaltması hakkında bilgi vermek istiyorum. Air Transport Association (ATA) kuzey Amerika havayolu işletmeleri tarafından 1936 yılında kurulan Washington DC. merkezli ticari işbirliği ve lobi kuruluşudur. Kuruluş…
Hava Aracı Bakım Personeli Lisanslandırma
Hava Aracı Bakım Personeli Lisanslandırma
Ülkemizde hemen hemen her yetişkin sürücü belgesine (lisanslandırma) sahiptir. Sürücü belgelerinde bir diğer ismiyle ehliyetlerde kullanacağınız aracın cinsine göre A,B,C,D,E gibi çeşitli sınıflarda yetkilendirme yapılmaktadır. Örneğin B sınıfı sürücü belgesine sahip bir kişi kamyon…
Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havaalanları
Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havaalanları
Türkiye’de faaliyet gösteren havaalanları hakkında bilgi vermeden önce ingilizcesi “airport”, “airfield”, aerodrome”, airdrome”, “drome” olarak çeşitli şekillerde ifade edilen havaalanı ifadesinin dilimizdeki karşılığına bakalım. Kavram Türkçe’de havaalanı veya havalimanı şeklinde ifade edilmektedir. Günlük konuşmalarda…
Savaş Uçakları Jenerasyonları
Savaş Uçakları Jenerasyonları
Savaş uçakları jenerasyonlarının sınıflandırılmasında havacılık tarihindeki büyük teknolojik sıçramalar göz önüne alınmaktadır. Savaş uçaklarında teknolojik gelişmişlik seviyesinin göstergesi olan ingilizce “generation ” Türkçe’de ise jenerasyon veya nesil olarak isimlendirilen kavram ilk olarak 1990’larda kullanılmaya…
Havayolu İşletmeleri İş Modelleri
Havayolu İş Modelleri
Havayolu işletmeleri tarafından müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla çeşitli havayolu iş modelleri benimsenmektedir. Örneğin; bazı havayolu işletmeleri talep durumuna göre tarifesiz sefer gerçekleştirmektedir. Bazı havayolu işletmeleri ise yolcularına en ucuz uçuş imkanını sağlayabilmek adına yiyecek…
Hava Trafik Hakları
Hava Trafik Hakları
Hava Trafik Hakları ülkeler arasında ikili olarak yapılan anlaşmalarda kolaylık sağlamak amacıyla oluşturulan kurallardır. Anlaşmalarda günümüzde toplamda dokuz hava trafik hakkı kullanılmaktadır. Hava trafik haklarının ayrıntılarına geçmeden önce ihtiyacın nereden kaynaklandığını inceleyelim. Hava Trafik…
Uçak Modelleri Nasıl İsimlendirilir
Uçak Modelleri Nasıl İsimlendirilir ?
Uçak modelleri nasıl isimlendirilir konusunda merak edilenlere bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Uçakların tanımlanmasında ve isimlendirilmesinde uluslararası bir standart yoktur. Örneğin; havaalanlarının kodları ICAO tarafından standart olarak belirlenmektedir. Fakat uçaklarda her ülke veya üretici firma ürettiği…
Uçaklar Nasıl Uçar?
Uçaklar Nasıl Uçar? – Havacılıkta Merak Edilenler
Uçaklar nasıl uçar? sorusunun yanıtını bulmak için önce bilimsel yaklaşımlara bakalım. Evrende herşey belirli kurallara göre oluşmaktadır. Örneğin belirli şartlarda suyun sıcaklığı 100 santigrad dereceye çıkarıldığında su kaynamaya başlar. İnsanoğlu bu kuralları gözlemler, deneyler…
Uzay Hava Araçları – Hava Araçları Serisi
Uzay Hava Araçları – Hava Araçları Serisi
Uzay hava araçları tanımı  öncesinde uzay kavramını hatırlamamız faydalı olacaktır. Uzay, Dünya’nın atmosferi dışında ve diğer gök cisimleri arasında yer alan; gök cisimleri hariç, evrenin geri kalan kısmındaki sonsuz olduğu düşünülen boşluğa verilen isimdir.…
ICAO- Havacılık Kuruluşları
ICAO – Havacılık Kuruluşları
Havacılık kuruluşlarını incelediğimiz serinin bu bölümünde Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (International Civil Aviation Organization – ICAO) hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız. ICAO Öncesi Havacılık Sektörü Modern anlamda ilk uçuş olarak kabul edilen Wright Kardeşler 1903…
1. WEB KAPAK
APU Nedir? – Havacılıkta Merak Edilenler
Auxiliary Power Unit ( APU ) Türkçede yardımcı güç ünitesi olarak ifade edilebilir. Yeni nesil uçaklarda motorların çalışmadığı durumlarda ihtiyaç duyulan takatın sağlanması amacıyla kullanılan uçak motorlarına kıyasla çok küçük gaz türbinli motordur. APU…
1. WEB Kapak Sayfası
Helikopterler – Hava Araçları Serisi
Helikopterler icat edildiği ilk yıllarda gyroplane, gyrocopter, autogyro, rotorcraft, rotor kites, aerial carriage, howerfly gibi isimlerle anılmıştır. Günümüzde kullanılan şekliyle helikopter ismi, ingilizce helix veya çoğulu helices kelimelerinden gelmektedir. Helix kelimesinin türkçe karşılığı helezon,…
Afterburner Nedir?
Afterburner Nedir?
Afterburner kavramı sonradan yanma olarak Türkçeleştirilebilir. Afterburner ile eş anlamlı olarak, thrust augmentation – itki kuvvetini artırma veya reheat – yeniden ısıtma da kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan ismi afterburner’dır. Ses Hızı Ne Kadardır? 1930’lu…
Uçaklar – Hava Araçları Serisi
Uçaklar – Hava Araçları Serisi
1903 yılında Wright kardeşlerin ilk modern uçağı icat etmelerinden sonra uçaklar özellikle birinci cihan harbinde taraflara üstünlük yaratmıştır. Bu nedenle uçaklar devletlerin ilgi alanına girmiştir. Bu dönemde devletler tarafından uçakların gelişimi için önemli kaynaklar…
Planörler – Hava Araçları Serisi
Planörler – Hava Araçları Serisi
İlk iki sunumda havadan hafif hava araçları sınıfına giren balonları ve zeplinleri incelemiştik. Bu sunumda havadan ağır ve motorsuz hava aracı sınıfına giren planörler hakkında bilgi vereceğiz. Planör, hava akımlarından yararlanarak uçan, uçağa benzer…
Hava Araçları Serisi- Balonlar
Balonlar – Hava Araçları Serisi
Havacılıkta kullanılan balon, içerisine ısıtılmış hava ya da havadan hafif gazların (helyum, hidrojen vs.) doldurulması suretiyle havalanan, genellikle sepetli hava aracı çeşididir. Balonlar , günümüzde hobi ve eğlence amaçlı insan taşımacılığında kullanılmaktadır. Balonlar Nasıl…
Koronavirüs Sonrası Havacılık
Koronavirüs Sonrası Havacılık Sektöründe Çıkış Nasıl Olacak?
Koronavirüs salgını sonrasında ülke yönetimleri tarafından uçuşlara sınırlamaların getirilmesiyle dünya çapında havayolu trafiğinde çok ciddi oranlarda düşüş yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Havayolu işletmelerinin yaşamış oldukları sorunlar, Airbus ve Being uçak üretici firmalarına ve…
Uçak Motorları Nasıl Çalışır?
Uçak Motorları Nasıl Çalışır?
Uçak motorları nasıl çalışır? Bir önceki yazıda uçak motorları ile ilgili genel bilgi verilmişti. Bu yazıda uçak motorlarının her bir çeşidinin nasıl çalıştıklarını anlatacağız. Uçaklarda, pistonlu ve gaz türbinli motorlar olarak iki çeşit motor…
Jet Motoru Çalışma Prensibi
Uçak Motorları
Uçak motorları hakkında bilgi vermeden önce bazı kavramların netleştirilmesinde fayda olacaktır. Hava araçlarını ifade ederken genellikle uçak kavramını kullanmaktayız. Hava aracı sınıflandırmasına baktığımızda, aslında uçak, hava araçlarından sadece biridir. Bu nedenle hava aracı motoru…
Hayalet Uçuş Nedir
Hayalet Uçuş Nedir?
Havayolu seyahat talebinin, korona(Covit-19) salgınının etkisiyle sert bir şekilde düşmesiyle, gökyüzünde yolcusuz uçaklarla seyahatlerde artış görülmüştür. Havayolu işletmelerinin yolcusuz uçaklarla seyahat etmesine hayalet uçuş adı verilmektedir. Peki havayolu işletmeleri neden yolcu yokken uçmak istemektedirler?…
Havacılığa Giriş Kitap Kapak Sayfası
Havacılığa Giriş Kitabı
Bu hafta havacılık alanında yeni çıkan Havacılığa Giriş kitabını inceleyeceğiz. Havacılığa Giriş kitabını indirimli satın almak için tıklayınız. Havacılığa Giriş Kitabının Tanıtım Bülteninden Dünyada havacılık sektörü her yıl yaklaşık yüzde beş oranında büyüme göstermektedir.…
Türkiye’de Havacılık Liseleri
Türkiye’de Havacılık Liseleri
Ülkemizde son yıllarda havacılık alanında önemli gelişmeler yaşanmakta ve havacılık liseleri sayısı her geçen gün artmaktadır. Yerli üretim İnsansız Hava Araçları, İstanbul Yeni Havaalanı, Havacılık ve uzay Festavalleri vb. etkenler ülkemizde havacılığa duyulan ilginin…
Dünyanın İlk Uzay Oteli
Uzayda Otelde Konaklamak Mümkün Mü?
Uzayda otelde konaklamak mümkün mü? Uzaya yolculuk yaparak uzayda otelde konaklamak artık hayal değil. Günümüzde uzay konusunda çalışmalar yapan girişimler, uzayda misafirlerini konuk etmek için büyük bir yarış içindeler. Uzayda otelde konaklamak mümkün mü,…
Ornithopter (Kanat Çırparak Uçan Hava Aracı)
Ornithopter (Kanat Çırparak Uçan Hava Aracı) Nedir?
Hava araçları üzerine araştırma yapan araştırmacılar, tarihte ilk olarak kuşların taklit edilmesi üzerine yoğunlaşmışlardır. Bu amaçla, kuşların kanat yapılarını incelemişler ve hava aracının bu şekilde havalanabileceğini düşünmüşlerdir. Bazı araştırmacılar kanat takarak uçmayı denemişler ve…
Uçak
Uçaklar Nasıl Uçar ve Hareket Eder?
Uçaklar nasıl uçar ve hareket eder? Hiç düşündünüz mü? Aşağıdaki videoda bu sorulara görsel olarak basit bir şekilde cevapbulabilirsiniz. Aynı zamanda gerçek zamanlı olarak nasıl kontroledildiklerini keşfedebilir ve uçaklar nasıl uçar ve hareket eder,…
Stratolaunch İlk Uçuş
Dünyanın En Büyük Uçağı İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi
Paul G.Allen tarafından kurulan Stratolaunch firması tarafından geliştirilen dünyanın en büyük uçağı Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde yer alan Majove çölü üzerinde ilk uçuşunu 13 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük uçağının yapılış amacı, uzaya…
container-1313680 (www.freeimages.com)
Yer Hizmetleri Sanal Gerçeklik Eğitim Yardımcısı – RampVR
Uluslararası Hava Taşımacılığı Kuruluşu (International Air Transport Association – IATA) tarafından Bangkok’ta düzenlenen IATA Yer Hizmetleri Konferansında (IATA Ground Handling Conference – IGHC) havacılıkta bir ilk olan RampVR isimli yer hizmetleri sanal gerçeklik eğitim…
© 2023 Turkair. All rights reserved.