İçeriğe geç

Türkiye’de Havacılık Liseleri

Ülkemizde son yıllarda havacılık alanında önemli gelişmeler yaşanmakta ve havacılık liseleri sayısı her geçen gün artmaktadır. Yerli üretim İnsansız Hava Araçları, İstanbul Yeni Havaalanı, Havacılık ve uzay Festavalleri vb. etkenler ülkemizde havacılığa duyulan ilginin daha da artmasına vesile olmuştur.

Dünyada havacılık sektörünün büyüme trendine bakıldığında yıllık ortalama yaklaşık % 5 büyüme gösterdiği görülmektedir. Salgının etkisiyle son aylarda sektörde daralma yaşanmasına rağmen salgın sona erdiğinde çok kısa zamanda toparlanma yaşanması beklenmektedir. Havacılık sektöründe toparlanmanın nasıl olacağına ilişkin sunuma ulaşmak için tıklayınız.

Havacılık sektörünün büyümesi doğrultusunda ortaya çıkacak personel talebinin karşılanması amacıyla son yıllarda havacılık liseleri sayısında önemli artış yaşanmıştır. Havacılık lisesini tercih etmeden önce aşağıda yer alan “Havacılık Kariyer Yolu – Havacılık Liseleri (2020)” sunumunun izlenmesi faydalı olacaktır. Sunumda havacılık liselerinde yer alan bölümler, hangi kişilik özelliğinin hangi bölüme uygun olacağı gibi çok ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Ayrıca aşağıda özel havacılık liseleri ve merkezi sınav puanı ile öğrenci alan devlet havacılık liseleri listesi yer almaktadır.

Havacılık sektöründe alınan eğitimlerinin sertifikalandırılması da önemli bir husustur. Ülkemizde havacılık otoritesi tarafından yetkilendirilmiş tanınmış okul statüsündeki liselerin listesi de en son kısımda yer almaktadır.

Özel Havacılık Liseleri (Türkiye'de Havacılık Liseleri)

Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Havacılık Liseleri

  • Ankara / Kızılcahamam / Şehit Hakan Gülşen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Ankara / Yenimahalle / Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Antalya / Aksu / Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Bursa / Osmangazi / Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Erzincan / Merkez / Hezarfen Ahmet Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Eskişehir / Tepebaşı / Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek / SHGM Tarafından Tanınan Okul Olarak Yetkilendirilmiş Eğitim Kuruluşu
  • İstanbul / Bağcılar / Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek / SHGM Tarafından Tanınan Okul Olarak Yetkilendirilmiş Eğitim Kuruluşu
  • İstanbul / Sultanbeyli / Sultanbeyli Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • İzmir / Selçuk / Şehit Polis Demet Sezen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Kayseri / Melikgazi / Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Kocaeli / Başiskele / Başiskele Selim Yürekten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Konya / Ereğli / Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Uçak Bakım Alanı / Kız-Erkek
  • Ankara / Pursaklar / Güzide Ülker Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Sivil Havacılık Alanı / Kız-Erkek
  • İstanbul / Avcılar / Mehmet Emşn Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Sivil Havacılık Alanı / Kız-Erkek
  • İstanbul / Bağcılar / Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Sivil Havacılık Alanı / Kız-Erkek
  • İstanbul / Pendik / Hezarfen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi / Sivil Havacılık Alanı / Kız-Erkek

SHY-147 Kapsamında Tanınan Okul Olarak Yetkilendirilmiş Eğitim Kuruluşları Listesi

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Kanunu kapsamında uçak bakım alanında faaliyet gösteren, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından UED-2014/3 genelgesi kapsamında yetkilendirilen ve bahse konu okullardan mezun olan teknisyen adaylarının, SHY 66 temel eğitim modülleri kapsamında kredilendirildiği ve temel bakım deneyim sürelerinin azaltıldığı eğitim kuruluşları SHY-147 Tanınan Okul Statüsü Eğitim Kuruluşu olarak adlandırılmaktadır. 16 Temmuz 2020 tarihi itibariyle SHGM resmi internet sitesinde yetkilendirilmiş, tanınan okul statüsündeki Türkiye’de Havacılık liseleri aşağıda sunulmuştur. Okul tercihi yapılırken yetkilendirilmiş okulların tercih edilmesi öğrenci açısından avantaj yaratacaktır.

Tanınan Okul Olarak Yetkilendirilmiş Eğitim Kuruluşları

“Türkiye’de Havacılık Liseleri” hakkında 8 yorum

    1. Merhaba, öncelikle hedefinizi belirlemeniz gerekiyor. Uçak Bakım mı? Pilotaj mı? Hava Trafik mi? Askeri mi? Sivil mi? Sonrasında nereden başlayacağınız netleşir.

  1. Rana Duru Güzelsoylar

    Benim adım Rana 5 yaşımdan beri solotürk olmak en büyük hayalim vatanıma ve milletime en iyi pilotlardan biri olmak istiyorum ve geleceğimdeki kızlara bir rol model ve sizden yardım istiyorum benim için en uygun lise hangisidir umarım yardım edersiniz şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba Rana Hanım, Solotürk pilotu olmak için Hava Kuvvetleri Komutanlığına başvuru yapmak ve 4 yıllık MSÜ lisans eğitimi sonrasında teğmen olarak nasbedilmek gerekiyor. Sonrasında pilotaj eğitimlerinden sonra F-16 Jet pilotu olmanız gerekiyor. F-16 pilotlarından da en iyileri arasında olmanız Solo Türk pilotu olmanız için olmazsa olmaz bir husus. Öncelikle Milli Savunma Üniversitesinin Havacılık alanını kazanabilecek bir liseye gitmeniz gerekir. Bu lisenin havacılık lisesi olması zorunlu değil. MSÜ başvuru şartlarına dikkat etmeniz uygun olacaktır.

  2. Merhaba,

    Yukarıda ki havacılık liseleri içerisinde en iyi 3 olan lise hangisidir. Teşekkürler

  3. Merhaba sivil pilot olmak isteyen oğlum için havacılık lisesi avantaj sağlar mı? izleyeceğimiz süreç hakkında bilgilendirebilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Turkair. All rights reserved.